Radyo Televizyon Ve Sinema
Kastamonu Üniversitesi İletişim Fakültesi bölümlerinden olan Radyo, Televizyon ve Sinema bölümü öğrencisi olarak kısaca bölümümü ve bölümün öğrencilerden beklentisini de yazmak isterim. "Sinema Filmleri Hakkında" başlığı altında yazdığım yazılar web sitemi ve blog yazılarımı Sinema konuları için takip edenlere, bölüm dersleri kapsamında işe yarayacak konuları yazdığım kategori.
Film ve kitap önerilerinden sonra esas bölümüm hakkında ve bu bölümü okuyacak öğrenciler için tavsiyeler vermem gerektiğini düşündüm. Blog üzerinden film ve kitap önerilerine de göz atabilirsiniz.
Bu yazılarımı hobi olarak araştırmıyor, genel kültür için okumuyor da Üniversite tercihi için okuyorsanız bu bölümü okuyan öğrencilerde aranan kriterlerden, bölüm kapsamında verilen dersler ve ödevlerden bahsetmek isterim.
Okuma : Radyo Televizyon ve Sinema okumak istiyorsanız mutlaka bölüm ile alakalı konuları tarih sırasına göre araştırmaya başlamanızı öneririm. Ders dışında da bölüm konularını araştırıp çalışmanız her yıl atan ders notu yüklerinizi azaltacaktır. Radyonun icadı, Televizyonun, Sinemanın icadı gibi şeyleri ilk sene okullar açılmadan kısaca araştırmanın yararlı olacağını düşünüyorum.
İzleme : Yaptığınız araştırmalar sonucu sinemanın ilklerini izlemenizi tavsiye ederim. İlk film gösterimi (1895/Trenin Gara Girişi), ilk bilim kurgu filmi, ilk sesli film, ilk renkli film. Okuma kısmında bölüm için önemli olan Dünya ve Türk sinemasından eleştirmenleri ve yönetmenleri belirleyerek, filmlerini izlemenizi, ilerken de not almanızı tavsiye ederim.
Bölüm ile ilgili meslek grupları : Bu bölümden mezun olanların sektörde ne gibi işler yaptığına mutlaka bakmanızı tavsiye ederim. İki yıllık olan okullarda kameramanlık, ışık ve ses operatörü, senaryo yazımı gibi dersler yoğunlukta olurken dört yıllık bölümlerde genel kültür ve felsefi derslerle desteklenen yapımcılık, yönetmenlik, senaristlik dersleri ağırlıkta. Meslekler 🔗⬅️link
Denemek : Pahalı ekipmanlar almanıza gerek yok. Standart bir telefon kamerası ile fotoğraf çekmeyi deneyin. Fotoğraf çekimlerinde sıklıkla kullanılan 3/1 kuralı, alan derinliği, simetri, denge, Bakış açısı, derinlik, çerçeveleme gibi çekim tekniklerini deneyimleyin. Bölüm dersleri film izleme ve analizine döndüğünde film çözümlemesini yaparken mizansende bu konular işinize yarayacak.
Comments